Planten op kantoor: betere productiviteit

door • 6 februari 2017 • Management algemeenReacties (0)2525

Dat dag in dag uit achter een beeldscherm zitten slecht is voor je gezondheid, mag niemand meer verbazen. Dit heeft niet alleen met het zitten en de werkhouding te maken, maar ook met het klimaat in kantoren. Verrassend veel kantoorwerkers zitten in een ruimte zonder voldoende klimaatbeheersing of ventilatie. Daardoor ontstaat droge lucht. Allerlei apparatuur in de kantoren, zoals computers, zorgt ervoor dat de droge lucht opwarmt. Daar komt nog bij dat apparaten als printers schadelijke stofdeeltjes (fijnstof) de lucht instoten.
De warme, droge lucht en de fijnstofdeeltjes kunnen leiden tot irritaties aan huid, neus, ogen of keel, al dan niet gecombineerd met hoofdpijn: het Sick Building Syndrome.

Planten verhogen de luchtvochtigheid, zuiveren de lucht, en dragen ook op andere manieren bij aan de gezondheid en het welzijn van kantoorwerkers:

  • Luchtzuivering. Planten halen fijnstofverbindingen uit de lucht; sommige zijn daar zelfs zeer effectief in.
  • Zuurstofproductie. Alle planten produceren zuurstof. Dit doen zij door koolstofdioxide, een gas dat door mensen wordt uitgeademd, te verbruiken.
  • Verhoging luchtvochtigheid. Planten stoten ook water uit, waardoor de luchtvochtigheid stijgt.
  • Minder stress. Geluidsoverlast is één van de belangrijkste oorzaken van stress. Geluid heeft in veel kantoorruimtes een vrij lange nagalmtijd. Bladeren van planten verminderen die.
  • Beter welzijnsgevoel. De aanwezigheid van planten zorgt voor een rustgevend gevoel. Dat geldt dus ook op kantoor.
  • Betere prestaties. Gezondheid en goede prestaties gaan hand in hand. Een medewerker zonder stress, die zich gezond en goed voelt, is productiever dan een ongezonde medewerker. Planten zijn daarom niet alleen goed voor werknemers, maar ook voor hun productiviteit – en dus voor de winstgevendheid van de bedrijven waar zij werken.

Onderzoek van Wageningen University toont aan dat deze effecten goed meetbaar en fors zijn (zie onder meer het nieuwsbericht van de universiteit en het artikel in NRC).

Er zijn verschillende soorten luchtzuiverende planten. Iedere plant heeft zijn eigen specialiteit bij de bestrijding van fijnstof. Een combinatie van verschillende planten op kantoor is daarom verstandig. Plantsenoorten die met name geschikt zijn voor de luchtzuivering in kantoren zijn: Spathiphyllum, Stokpalm, Dracaena, Arecapalm, Aglaonema en Sanseveria.

Om voor voldoende zuurstof te zorgen, is het handig om twee of drie planten per 30 kubieke meter te plaatsen. Verspreid de planten over de ruimte. Tip: plaats een plant naast de printer of het kopieerapparaat!

Dit artikel is tot stand gekomen op initiatief en met hulp van Marieke Groenen, van online plantenspecialist Fleur.nl.

Gerelateerde berichten

Niet meer mogelijk te reageren