Wat is …?

Kwaliteitskundigen hebben, net als andere bedrijfskundigen en net als alle andere professionals, nogal eens de neiging om in jargon te praten en te schrijven. Voor ingewijden is dat makkelijk: je weet meteen wat er bedoeld wordt. Voor de niet-ingewijden is het daarentegen drempelverhogend.

Duidelijkheid is één van de dingen die Adburdias nastreeft. Vandaar dat wij graag uitleg geven van een aantal kreten uit het (kwaliteits)jargon. Wij doen dat in de serie ‘Wat is…?

Over thema’s rond kwaliteit leggen wij de begrippen kwaliteit, kwaliteitssysteem, ISO 9001 (en de inhoud daarvan), ISO 9004 en Total Quality Management. En voor de zorg: EN 15224 (ISO Healthcare) en HKZ uit.

Ook over andere managementsystemen lichten wij het een en ander toe: ISO 14001 voor milieuzorg, NPR 5001 voor het beheersen van arbeidsomstandigheden, VCA voor veiligheid en de manier waarop meerdere managementsystemen kunnen worden verenigd in een combi-zorgsysteem.

Uiteraard belichten wij ook enkele belangrijke thema’s over bedrijfsvoering: maatschappelijk verantwoord ondernemen, de Balanced Scorecard, en het belang van tevredenheidsmetingen.

Niet meer mogelijk te reageren